Renovacija kupaonskih instalacija

18.12.2014. 3:07:00

Kada renovirate kupaonicu logično bi bilo zamijeniti i odvodne i dovodne cijevi. Curenje vode može biti ozbiljan problem, voda će uvijek naći put kuda će procuriti, a jednom kada procuri trajno će uništiti električne instalacije, zidove, pločice ili parket. Zbog toga je iznimno važno da su odvodne i dovodne cijevi u dobrom stanju.

image

Instalacije vode nalaze se u zidovima i podovima kupaonice i da biste ih zamijenili zidove je potrebno razbiti i iskopati. Zbog toga bi bilo poprilično blesavo i, u krajnjoj liniji, skupo promijeniti keramičke pločice i kupaonsku sanitariju, a ostaviti stare i zahrđale instalacije.

Osim zastarjelosti, odvodne i dovodne cijevi mogu stradati i začepljenjima, posebno ako ne pripazite što sve puštate u kanalizaciju. Guste i masne tekućine ne biste nikada trebali puštati u odvod, isto kao ni krupne ostatke hrane. Posebno u kupaonici, trebali biste pripaziti da ne bacate u školjku ništa osim toaletnog papira. Opasnost da dođe do začepljenja cijevi je veća ako imate malu djecu koje će u igri baciti nešto neprimjereno u školjku. Srećom, začepljenja cijevi se najčešće mogu riješiti i bez razbijanja zidova.

Međutim, ako iz cijevi primijetite curenje vode morat ćete zidove razbiti i instalacije popraviti ili u potpunosti zamijeniti. Ponekad je curenje toliko obilno da će vam trebati služba hitnih intervencija, zato nemojte oklijevati da se ne biste doveli u situaciju da vam cijeli stan poplavi. Taj dio posla najbolje je prepustiti vodoinstalaterima, a vi pripazite da se u zamjeni koriste samo kvalitetni materijali i proizvođači.

Danas se uglavnom ugrađuju PVC cijevi za razliku od nekadašnjih olovnih. Možete ih birati po promjeru i proizvođaču. Savjetujte se sa vodoinstalaterom i razmislite o postavljanju hidroizolacije u vašu kupaonicu kako biste se dodatno osigurali kod mogućih poplava

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe