SAVJET Audio & Video
8.8.2022. 7:18:40

KAKO ODABRATI AKUSTIČNU GITARU?

1/1

Akustične gitare ne trebaju nikakvu elektroniku i mogu se koristiti bilo kada i bilo gdje. Njihov zvuk varira ovisno o obliku i veličini tijela gitare i korištenom materijalu. Ako se pitaš kako odabrati akustičnu gitaru za sebe ili svoje dijete, pročitaj naš vodič.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja:  9 min

 

Indeks

  1. Vrste akustičnih gitara
  2. Što izabrati
  3. Konstrukcija
  4. Njega akustične gitare
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

Akustična vs. klasična gitara

Prije svega, objasnimo razliku između klasične (španjolske) i akustične gitare (western): ona je uglavnom u njihovom zvuku. Dok zapadnjačka gitara ima ekspresivniji, oštriji zvuk idealan za rock, folk i pop, španjolska gitara je pogodna za klasičnu glazbu i flamenko. Popularna je za početnike zbog najlonskih žica koje se lakše savijaju. U različitim veličinama od ¼ do ¾ do pune veličine, prikladna je i kao dječja gitara. Po specifičnom izgledu ih možeš razlikovati na prvi pogled - dok španjolske gitare zadržavaju svoj tipičan oblik, zapadnjačke gitare nude nekoliko različitih tipova konstrukcija koje utječu na njihov zvuk.

 

 

1. Vrste akustičnih gitara

Dreadnought

Dreadnought je idealna gitara za početnike. Zvuk joj je uravnotežen i rezonantan zahvaljujući širokom tijelu - ali to može biti nedostatak za svirače niže građe, kojima će Parlor ili Orchestra s manjim tijelom biti udobnija.

 

Dreadnought akustična gitara široko je rasprostranjena u bluegrass žanru, kojem daje nepogrešiv zvuk. Gitare su označene s "D-" i brojem - što je veća brojčana oznaka, to su ukrasni elementi gitare ukrašeniji.

+ Prikladna akustična gitara za početnike.
+ Svestrana gitara za različite žanrove.
+ Uravnotežen zvuk u spektru basova, srednjih i visokih tonova.

 

 


 

Parlor

Parlor gitara se prije svega ističe manjim dimenzijama tijela i dugim, uskim vratom. Stoga je pogodna za putovanja ili kao dječja akustična gitara. Oblik tijela reproducira zvuk s brzim odzivom i stoga je pogodna za sviranje prstima.

 

Parlor akustična gitara je prikladna za jazz i blues sa svojim prepoznatljivim srednjim tonovima. Kako bi se očuvao povijesni izgled tijela, ono nije izrađeno s izrezom i stoga ne dopušta sviranje na višim pozicijama - vrat se obično nalazi na dvanaestom ili četrnaestom pragu.

+ Pogodna za sviranje prstima zbog brzog odziva.
+ Zvučni tonovi metalnih žica s naglaskom na sredini.
+ Ugodna za sviranje zahvaljujući manjim dimenzijama tijela - pogodna kao dječja gitara.

 


 

Jumbo

Tonovi na Jumbo gitari uglavnom naglašavaju bas. Glasniji duboki zvuk i izražene bas frekvencije iskupljene su voluminoznim tijelom, koje je najveće među akustičnim gitarama. Vrat je pričvršćen na četrnaestom pragu.

 

Već na prvi pogled Jumbo akustična gitara je prepoznatljiva po okruglom obliku i voluminoznom tijelu zahvaljujući kojem reproducira glasne i zvonke tonove. Među akustičnim gitarama ovo je tip s najdubljim i najglasnijim zvukom koji se dobiva upravo velikim volumenom tijela.

+ Prikladna za bogato sviranje akorda.
+ Glasni snažni tonovi s naglaskom na basu.
+ Vrlo dobro odbijanje zvuka (reverberacija).

 


 

Orchestra

Orkestarske gitare (također nazvane Auditorium, TrippleO ili OOO) karakteriziraju visoka ravnoteža, projekcija i glasnoća. Ova akustična gitara prikladna je za sviranje prstima i solo nastupe. Manje dimenzije Orchestra gitara popularne su među gitaristicama kojima su glomazne Dreadnought gitare neudobne.

 

Uravnotežen i specifičan zvuk sadrži frekvencije važne za složenu međuigru zvukova u miksu benda. Zbog svojih manjih dimenzija također su ergonomičnije i ugodnije za sviranje na pozornici. U odnosu na Parlor gitare imaju veću oštrinu.

+ Pogodna za žene zbog manjih dimenzija.
+ Jaki uravnoteženi tonovi u manjem tijelu ne izazivaju povratnu informaciju.
+ Može se svirati u bendu, a može biti i za soliste.

 


 

Grand Auditorium

Srednji oblik Grand Auditorium gitara (nešto manja od Dreadnought tipa) predstavlja zlatnu sredinu za multi-žanrovske gitariste. Nudi glasne bas tonove s dugim odjekom. Zbog svojih proporcija, ova akustična gitara je pogodna i za sviranje prstima i za sviranje cijelih akorda trzalicom.

 

Pokrivajući širok raspon glazbenih stilova, oblik tijela Grand Auditorium popularan je među gitaristima koji traže svestrani glazbeni instrument s velikom dinamikom.

+ Sviranje prstima (fingerstyle) i trzalicom.
+ Glasan zvuk i naglašeni bas s dugim sustainom (reverberacija).
+ Univerzalni zvuk za više stilova.

 


 

Gitare s dvanaest žica

Akustične gitare s 12 žica imaju udvostručene pojedinačne žice, smještene jedna uz drugu, tako da obje daju zvuk istovremeno - kada sviraš akorde, obje se stisnu jednim prstom. Zvuk im je stoga puniji i raznovrsniji.

 

Žice gitare ugađaju se s razlikom od jedne oktave (osim najtanjih "e" i "h"), što rezultirajući zvuk čini bogatijim od akustične gitare sa šest žica. Ova vrsta je pogodna za iskusnije gitariste.

+ Bogat i čist zvuk.
+ Veći raspon tonova.
+ Prikladna za napredne gitariste.

 


 

Gitare za ljevoruke

Proizvođači gitara ne zaboravljaju ni ljevoruke svirače. Iako je raspon ovih gitara uži, radi se o podjednako kvalitetnim instrumentima precizne obrade.

 

Poznati ljevoruki gitaristi su Kurt Cobain i Paul McCartney. Postoje čak i gitare za desnu ruku prilagođene za ljevoruke svirače. Međutim, klasična gitara je najprikladnija za takvu modifikaciju - španjolska gitara je aksijalno simetrična, tako da trebaš samo promijeniti žice (namotane ispod vrata gitare) i prilagoditi nulti prag tako da bas žice stanu u žljebove.

+ Sviranje gitare za ljevoruke bez ikakvih dodatnih izmjena na instrumentu.
+ Jimmy Hendrix također je svirao ljevoruku gitaru.

 

 

2. Što izabrati

Prije svega ovisno o tome tko će svirati gitaru i iskustvu.

Dječja akustična gitara

  • Neke marke akustičnih gitara proizvode manje modele posebno za djecu. Međutim, možeš se odlučiti i za gitare standardne veličine. Na primjer, gitare tipa Parlor prikladne su veličine za manje odrasle kao i za djecu. No, imaju metalne žice, koje je teže saviti od najlonskih.
  • Klasična gitara (španjolska) ne spada u akustične gitare, ali je najčešći izbor gitare za početnike. Najlonske žice za gitaru lako se savijaju i učinit će žuljeve na prstima mnogo manje bolnim. Još jedna prednost je što se proizvode u nekoliko veličina: ¼, ½, ¾, ? i 4/4, tako da možeš odabrati odgovarajuću veličinu za svoje dijete.

Ocrtana gitara

 

Akustična gitara za početnike vs. iskusne gitariste

  • Popularna vrsta gitare za početnike je dreadnought akustična gitara. Njen zvuk je univerzalan za širok raspon stilova i uravnotežen u visokim, srednjim i niskim tonovima.
  • Napredni svirači također mogu birati između gitara s dvanaest žica. Dvostruke žice na ovoj vrsti akustične gitare su ugođene s razlikom u oktavi (osim najtanjih "e" i "h" žica). Zahvaljujući tome, dobiveni zvuk je bogatiji i raznolikiji.

 

Koji stil glazbe ćeš svirati na gitari?

 

Svestrana za više stilova

  • Među višežanrovskim akustičnim gitarama, Dreadnought i Grand Auditorium su među najpopularnijima. Ove western gitare proizvode uravnotežen zvuk u visokim, srednjim i basovima te su prikladne i za sviranje prstima i sviranje trzalicom.

 

Glasna gitara s gustim basom

  • Zvuk akustične gitare ovisi o obliku tijela. Ako želiš jako glasnu gitaru, odaberi veći tip, kao što je Jumbo ili Grand Auditorium.

 

Oštar i zvonki zvuk srednjeg opsega

  • Gitare srednjeg tona pogodne su za jazz i blues. Parlor i Orchestra gitare imaju posebno visoku preciznost.

 

Sviranje na visokim pozicijama

  • Većina akustičnih gitara ima vrat uz tijelo postavljen na četrnaestom ili dvanaestom pragu. Ako trebaš svirati više note, odaberi gitaru s izrezom koji ti omogućuje postizanje još viših pragova. Osim tipa Parlor, izrez ćeš pronaći na svim vrstama akustičnih gitara.

 

Sviranje gitare

 

3. Konstrukcija

Materijal

Tijelo od laminirane šperploče je jeftinije i izdržljivije od punog drva. Tako se može nositi s vanjskim uvjetima uz logorsku vatru, a budući da nije zahtjevna za održavanje, pogodna je i za početnike.

Konstrukcija od punog drva kombinira na prednjoj ploči i šperploču koja čini bočne i stražnje strane gitare. Instrument je kvalitetniji i bolje zvuči zahvaljujući boljoj rezonanciji. No, drvo zahtijeva bolje uvjete skladištenja - gitaru treba staviti na suho mjesto, gdje nema previše vlage koja može dugoročno oštetiti puno drvo.

Najkvalitetnije gitare imaju cijelo tijelo od punog drva. Za takve instrumente ćeš naravno platiti dodatno, ali će to biti najbolji zvuk s izvrsnom jasnoćom i rezonancijom. Takve gitare zahtjevnije su za održavanje, a drvo osjetljivo reagira na sve promjene temperature i vlage – pretjerana vlaga i hladnoća te velika suhoća i vrućina mogu dovesti do nepovratne deformacije.

Drvo od kojeg je gitara izrađena utječe na zvučna svojstva, izgled i životni vijek instrumenta. Neke gitare također mogu koristiti različite materijale.

 

Težina

Akustične gitare su relativno lagane zbog svog djelomično šupljeg tijela. Najmanji modeli iz kategorije Parlor ponekad teže manje od jednog kilograma, s druge strane, najteže Jumbo gitare mogu premašiti dva kilograma. Ako ćeš često nositi gitaru, odaberi manji model kao što je Parlor ili Orchestra.

 

Duljina menzure

To je udaljenost između nultog praga i mosta, koja je najčešće u rasponu od 620-680 mm za gitare standardne veličine. Što je skala duža u odnosu na broj pragova, to pojedini pragovi daju više prostora, a proizvedeni zvuk će biti puniji i čišći u isto vrijeme.

 

Broj pragova

Kod akustičnih gitara broj pragova je obično oko dvadeset. S više pragova dobivaš veći raspon intervala ili više položaja za pojedinačne note. 

 

4. Njega akustične gitare

Dobro održavana gitara trajat će desetljećima. Osnova je pravilno skladištenje, posebno instrumenata od punog drva. Prekomjerna suhoća ili vlaga može dovesti do deformacije drva, što će negativno utjecati na zvučne karakteristike instrumenta. Također izbjegavaj nagle promjene temperature, u najgorem slučaju mogu izazvati pucanje jedne od ploča.

Redovito održavanje gitare sastoji se prvenstveno od čišćenja - drvene površine poželjno je s vremena na vrijeme prebrisati mekom krpom s odgovarajućim sredstvom za čišćenje, a nakon svakog zahtjevnijeg sviranja obrisati i prstohvat kako se ne bi zadržavao znoj. Konkretno, drvo treba povremeno tretirati posebnim sredstvima za čišćenje za određenu vrstu materijala.

Redovito se mijenjaju i žice na gitarama koje s vremenom gube zvučna svojstva. Svakih nekoliko godina dobro je dati gitaru na stručnu provjeru i eventualno podešavanje, tuneri i most obično trebaju servis.

 

5. Dodaci 

Koferi za gitaru

Pribor za gitare

Trzalice

Kapodasteri

Žice

Metronomi

Stalci za note

Note

 

6. Često postavljana pitanja

Koje žice odabrati i koliko često ih mijenjati?

Svaka gitara kad-tad zahtijeva zamjenu žica koje zbog zamora materijala gube svoja zvučna svojstva. Na životni vijek između ostalog utječe intenzitet sviranja, vlažnost zraka, znoj ili prašina - nakon svakog sviranja preporučljivo je obrisati žice krpom od mikrofibre i očistiti ih od nakupljene prljavštine. Žice se sastoje od jezgre preko koje je namotan najlon. Djelovanjem vlage, znoja i prašine dolazi do poremećaja namota i korodiranja, a žica tada pri udarcu ne vibrira pravilno. To utječe na kvalitetu zvuka i duljinu tona i tada je vrijeme za zamjenu. To možeš lako prepoznati ne samo po neugodnom zvuku, već i po istrošenom izgledu.

Žice se izrađuju u različitim tvrdoćama - mekane se žice lakše pritišću i stoga su pogodne za početnike. Tvrde žice, s druge strane, imaju glasniji i prodorniji ton. Zamjenu možeš prepustiti stručnjacima u nekoj od specijaliziranih trgovina koje obavljaju i servis.

 

Koju debljinu trzalice trebam odabrati?

Dok su neki stilovi i tipovi gitara prikladni za sviranje prstima, drugi bolje zvuče trzalicom. Ovaj mali komad plastike, metala ili najlona služi za trzanje žica i sviranje akorda, a odabrani materijal utječe na zvuk.

Što je manja debljina trzalice, to će ton biti manje oštar, ali će u isto vrijeme trzalica pružati manji otpor pri sviranju.

 

Koji tuner kupiti?

Gitaru je potrebno ugoditi prije svakog nastupa. Netko je obdaren apsolutnim sluhom, a za druge postoje tuneri. Postoji nekoliko varijanti:

  • Clip-on tuneri - rade na principu vibracija i pristupačni su. Zahvaljujući kopči kojom se pričvršćuju na glavu gitare uvijek su ti pri ruci.
  • Klasični tuneri –tuneri opremljeni mikrofonom i kabelskim ulazom obavljaju većinu posla umjesto tebe.
  • Druga opcija je mobilna aplikacija, gdje preuzimaš tuner na svoj telefon. Međutim, točnost takvih tunera možda neće biti 100%.

 

Pogledaj akustične gitare na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe