SAVJET Ljepota i zdravlje
5.10.2022. 7:23:20

KAKO ODABRATI ČEŠALJ I ČETKU ZA KOSU?

1/1

Nije lako znati za što je prikladna četka za kosu, a za koju je svrhu bolje odabrati češalj. Svaki tip kose treba nešto drugačije. Ovdje ćemo ti reći koji su kriteriji odlučujući za odabir četke ili češlja.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrsta proizvoda
  2. Što izabrati
  3. Održavanje češlja i pravilno feniranje
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

1. Vrsta proizvoda

 

 

Češalj

 

Češalj za kosu posebno je koristan za češljanje mokre kose.

  • Češalj s jakim i rijetkim zupcima će cijeniti osobe s dugom i gustom kosom
  • Češalj sa slabijim i gušćim zupcima, s druge strane, više odgovara osobama s kratkom kosom
  • Uglavnom izrađen od plastike

 


 

 

Četka za kosu

 

Postoji mnoštvo četki koje se razlikuju po materijalu ili dlakama koje se koriste. Posebno će je cijeniti osobe duge ili poluduge kose.

  • Pogodna za oblikovanje kose
  • Ima ravan, zakrivljen ili okrugao oblik
  • Popularna je drvena četka s prirodnim vlaknima

 

Frizeri savjetuju da ne kupuješ četku s dlakama od tvrdog materijala. Ta vlakna mogu oštetiti strukturu kose i počupati je. Osim toga, nije dobro ni za samo vlasište.

 

 

2. Što izabrati


Tip kose

Fina i ravna kosa

Ako imaš tanku i ravnu kosu, tada ćeš cijeniti četku s mekšim vlaknima. Ako imaš dužu kosu, nakon pranja glave uvijek koristi češalj s tanjim i jačim zupcima. Općenito je pravilo, što je kosa duža, to bi trebao biti veći promjer četke. Za kratku kosu koristi češalj sa slabijim zubima i manjim razmacima. Za oblikovanje kose u željenu frizuru posluži se okruglom četkom, kroz koju kosu možeš i ispuhati kako bi dobila željeni volumen.

 

Gusta kosa

U ovom slučaju svakako ćeš cijeniti četku s malo tvrđim vlaknima, koja ne moraju biti pregusta. Također ćeš cijeniti prilično okruglu četku. Naprotiv, plosnatom četkom možeš raščešljati kosu dok je sušiš ili postići određeni stil.

 

Valovita i kovrčava kosa

Električnu ionizirajuću četku koja objedinjuje funkcije glačala i četke svakako vrijedi isprobati. Ima keramičke čekinje koje ne peku vlasište. Ujedno sprječavaju isušivanje kose i vlasišta. Električna četka će ti dobro doći kada želiš izravnati kosu.

 

Kratka kosa

Kratku kosu ponekad je jednako teško održavati kao i dugu, pogotovo ako želiš postići lepršav izgled. Stoga koristi drveni češalj za kosu ili keramičku četku s blago zakrivljenom površinom i otvorima, tzv. tunelima. Tako će se kosa bolje oblikovati. Fina i kratka kosa također se može načešljati češljem za napuhavanje s gustim zupcima. Ovo će tvojoj kosi dati nevjerojatan volumen.

 

Vrste vlakana

Četke možeš odabrati i prema vrsti dlačica. Najčešće se susreće pet vrsta.

 

Čekinje vepra

Čisto su prirodne i uklanjaju naelektriziranost kose. Budući da su guste i mekane, prikladne su i za tanku ili umjetno produženu kosu. No, možeš ih koristiti i na dječjoj kosi. Nikako ne iritiraju vlasište, a i ugodno ga masiraju.

 

Plastična vlakna

Obično su fleksibilna ili jaka i čvrsta. Savitljiva vlakna često se koriste uz češalj za raščešljavanje kose, cijenit ćeš jače i čvršće ako imaš tvrdoglavu kosu. Češljevi s plastičnim vlaknima frizeri koriste za zaglađivanje ili temeljito raščešljavanje kose. Posljednjih godina vrlo su popularne plastične četke s gustim vlaknima i konkavnom krivuljom koje se nimalo ne povlače prilikom češljanja.

 

Dikobraz

Ovo je naziv za čekinje, koje su izrađene od plastike ili najlona i čekinja vepra koje podsjećaju na dikobraza. Nose prednosti i plastičnih i veprovih čekinja. Pogodne za gustu i finu kosu.

 

Drvene bodlje

Četke s drvenim bodljama nježno češljaju kosu i masiraju tjeme.

 

Najlonska vlakna

Nježna su i za kosu i za kožu. Daju kosi prirodan sjaj i sprječavaju statičko razlijetanje. Također, kosu je lakše urediti nakon češljanja s ovim čekinjama.

 

Imaš problema s češljanjem kose? Ne zaboravi odabrati pravi šampon i regenerator koji će ti značajno pomoći pri raščešljavanju.

 

Spol i materijal

Spol

Četke i češljevi također se mogu odabrati prema spolu. Međutim, takav kriterij ne igra tako značajnu ulogu kao gore spomenuti:

  • Ženska četka za kosu - različite vrste četki biramo prema vrsti kose koju imamo
  • Dječja četka za kosu - osjetljiva je na dječju kosu i vlasište; ima guste i meke dlake
  • Muška četka za kosu - čak i muškarci mogu koristiti i češalj i četku; no svakako će cijeniti mali ručni češalj koji služi i kao modni dodatak
  • Unisex četka - nije bitno jesi li muškarac ili žena, niti kakvu kosu imaš, četka će sigurno ispuniti svoju svrhu

 

Materijal

Samo tijelo četke također je izrađeno od raznih materijala. Drveni češalj za kosu vrlo je popularan, ali također je izrađen od plastike ili čak keramike ili bambusa. U ovom slučaju, ono što je najprikladnije za tebe osobno igra ulogu.

 

Oblik i boja

Oblik

Čak je i sam oblik četke vrlo važan i igra nezaboravnu ulogu u oblikovanju frizure:

  • Okrugla četka - pogodna za povećanje volumena kose; vrhovi kose jednostavno su uvijeni s njim; što je tvoja kosa kraća, to manji promjer četke mora biti
  • Plosnata četka - koristit ćemo je pri ispuhivanju kose u lagani volumen ili za zaglađivanje kose; koristi se i za češljanje kose
  • Detangle, tangle, tangle teezer - vrste su četki koje se koriste za nježno raščešljavanje kose

 

Boja

Imaš li češalj kao modni dodatak ili želiš da se slaže s kupaonicom ili toaletnim stolićem, možeš birati između gotovo neograničenog broja boja.

 

Drveni češljevi

 

3. Održavanje češlja i pravilno feniranje


Održavanje češlja

Kao i gotovo sve, češalj zahtijeva redovito održavanje. To se uglavnom sastoji u činjenici da je potrebno ukloniti zamršenu kosu s četke. Istodobno ga treba redovito prati i dezinficirati. Na kraju, ali ne manje važno, zapamti da četku ili češalj ne smiješ posuđivati nikome drugome. Slijediš li ova jednostavna načela, tvoja će kosa biti zdravija i manje se mastiti.

 

Sušenje kose fenom

Kosu nakon pranja uvijek moraš osušiti fenom, tako ćeš spriječiti nastanak gljivica na tjemenu.

  1. Lagano osuši kosu ručnikom, posebno oko glave.
  2. Nanesi proizvod za zaštitu kose od toplog zraka.
  3. Sada nježno počešljaj kosu, prvo vrhove kose, a zatim prijeđi na češljanje od korijena.
  4. Uvijek provuci kosu kroz okruglu četku, pramen po pramen i to od donje kose prema vrhu (kopčom zakopčaj gornju kosu na tjemenu). Alternativno, suši kosu tako da nagneš glavu prema naprijed i češljaj kosu prema dolje (od zatiljka prema vrhu glave) dok sušiš. Na taj način dobivaš dovoljan volumen doslovno u nekoliko desetaka sekundi.

 

4. Dodaci

 

Šamponi

Balzami za kosu

Sušila za kosu

Pegle za kosu

Boje za kosu

Uvijači za kosu

 

5. Često postavljana pitanja

 

Koliko često trebam mijenjati četku za kosu?

Četku ili češalj trebamo mijenjati svake godine jer se dlake ili zupci mogu polomiti, a drže i puno bakterija. No, ako svoju četku redovito njeguješ i pereš u sapunskoj otopini, bez problema će trajati dvije godine.

 

Kako njegovati čekinje vepra?

Četku od veprove dlake redovito peri u toplijoj vodi s malo šampona. Međutim, nikada ne ostavljaj da se namače predugo.

 

Pročitala sam da se četka može prati sodom bikarbonom, je li to istina?

Da. Jednu žličicu sode bikarbone pomiješaj s pola litre tople vode i u otopinu uroni četku na dvadesetak minuta. Zatim je isperi. Međutim, nemoj koristiti ovu metodu za čišćenje četki s prirodnim vlaknima.


 

Pogledaj četke za kosu na Jeftinije.hr »

 

Pogledaj češljeve za kosu na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe